Кожен кавоман знає, чим відрізняється справжній еспресо – багатий смак, інтенсивний аромат, кремова пінка. Це один із найбільш затребуваних кавових напоїв. Адже на його основі роблять капучино, мокачино, лате та багато популярних кавово-молочних коктейлів.

Основні критерії вибору

Деякі виробники полегшують вибір і відразу випускають продукти спеціально призначені для приготування еспресо. Якщо ви придбаєте Lavazza oro 1 кг, то цієї пачки вистачить на багато чашок прекрасного еспресо. Загалом слід звертати увагу на цілу низку факторів:

  • сорт;
  • регіон вирощування;
  • ступінь обсмажування;
  • післясмак.

Серед сортів найкращим вибором є арабіка, оскільки має насичений м’який смак з багатим післясмаком. 100% робусту краще не використовувати, тому що вона надто гірка та терпка. Її можна додавати до арабіки для формування оптимального балансу кислоти та гіркоти. Саме тому фанати еспресо часто використовують бленди, де частка робусти становить 20-30%.

Зернова кава Lavazza Qualita ORO Mountain Grown + Lavazza Qualita OroРегіон вирощування зерен має особливе значення у формуванні смаку. Особливо це стосується таких факторів як кліматичні умови, склад ґрунту та висота над рівнем моря. Для любителів невиразної кислинки добре підходять зерна з Нікарагуа та Гондурасу. У ефіопського зернового продукту відчувається смак шоколаду, а у в’єтнамського – ягід.

На насиченість смаку досить сильно впливає обсмажування. Якщо зерна обсмажені не надто сильно, то смакові властивості будуть більш різноманітними. В них відчуватимуться різні відтінки: фрукти, ягоди, горіхи, цитруси. Темне обсмажування насичує смак гіркотою. Таким зернам віддають перевагу любителі міцного напою з карамельним і шоколадним післясмаком.

Також важливо вибирати якісний зерновий продукт свіжого обсмажування. Такий зазвичай продається у спеціалізованих магазинах, таких як marketok.

Секрети ідеального еспресо

Щоб отримати максимум від зерен, необхідно їх правильно змолоти. Кавові фахівці рекомендують помел ближче до дрібного. Так, при пропусканні води через мелений склад він добре «віддасть» смак. У приготуванні еспресо значення має кожен аспект. Варто згадати про воду, якість якої не менш важлива, ніж зерна. Звичайна вода з-під крана, звичайно ж, не підходить, оскільки в ній багато різних сторонніх добавок. Краще скористатися очищеною м’якою водою, що продається у магазинах.

Якщо для заварювання використовуєте кавоварку, не зайвим буде попередньо її прогріти (чашки теж прогріваються перед наповненням). З цією метою можна пропустити через неї гарячу воду. Ідеальне дозування становить приблизно 7 грамів на одну стандартну порцію. Якісно приготований еспресо визначається по однорідній та щільній піні.