Різати, полірувати, шліфувати — перелік можливостей кутошліфувальної машини дійсно широкий. Інструмент дає можливість комфортно працювати з металом, деревом та бетоном. Звичайно, конкретні якості залежать від характеристик болгарки. Проте вирішальне значення має вибір диска. У цій статті ми розглянемо детально критерії вибору насадок для кутошліфувальної машини та надамо практичні поради щодо їх застосування.

Різновиди дисків для кутошліфувальних машин

Хоч машина називається шліфувальною, та найчастіше її використовують саме для різання, а також фрезерування й заточування ріжучих предметів. Тож в першу чергу диски для інструменту класифікують за призначенням. Варіантів досить багато:

  • зачисні насадки — використовуються для підготовки поверхні. Зазвичай це металеві щітки, торцеві кола, диски з оправкою;
  • відрізні — круги для різання. Велика категорія, до якої входять насадки для роботи з металом, кахлем, каменем тощо;
  • обдирні — круги з алмазною поверхнею, призначені для шліфування, обдирання поверхні;
  • шліфувальні — ще один великий клас дисків. Вирішальне значення має походження абразиву, твердість та розмір зерна. До цієї групи включають також поліруючі кола для фінішних робіт. Це м’які насадки з повсті, фетру;
  • фрезерувальні — призначені для нарізання пазів, формування кромок та інших «тонких» робіт;
  • нарізні кола для формування робочих та компресійних швів у бетоні та асфальті;
  • точильні — з абразивною бічною стороною, призначеною для заточування різальних елементів.

Розмір має значення: критерії вибору диска для шліфмашини

Параметри насадок для кутошліфувальних машин — комплексне значення. Воно включає:

  1. Зовнішній діаметр. Є круги на 115, 125, далі — 150, 180 і 230 мм. Конкретний розмір залежить від характеристик інструменту. Купуючи шліфмашину, варто ознайомитися з описом чи запитати у менеджера магазину, який допустимий діаметр моделі (згідно з розміром захисного кожуха). Підказка: для більшості побутових потреб достатньо моделі на  125 мм. Це, наприклад, Procraft PW1100 або Mächtz MAG-12/1370.
  2. Внутрішній діаметр. Під цим параметром розуміють отвір, необхідний для надягання на шпиндель інструмента. Стандартним значенням є 22,23 мм, але можуть бути виключення.
  3. Товщина насадки. Зазвичай диски з зовнішнім діаметром 115, 125 та 150 мм мають товщину від 0,8 до 2,5 мм. У відрізних насадок на 180 та 200 мм цей параметр може складати 4 мм.

Що ще має значення для правильного вибору диска? Число обертів (знову ж таки, це залежить від технічних характеристик болгарки). Це дуже важливо, адже різниця у значеннях призведе до руйнування диска та до ризику травматизму.

Перед експлуатацією навіть нове коло варто оглянути та перевірити на відсутність тріщин й сколів. Будь-які недоліки на поверхні — пряма заборона на використання диска!

Звертайте увагу на тип різу: сухий чи зі зрошенням водою. Існують також комбіновані варіанти. Треба обов’язково дотримуватися відповідного експлуатаційного значення. У будь-якому випадку не можна допускати перегріву насадки.

Варто зазначити, що всі робочі характеристики та параметри дисків вказують виробники на паперових наклейках. Там же можна знайти інформацію про призначення насадки. Тож «вивчати енциклопедію» для вдалого вибору не доведеться: достатньо знати базову інформацію.

Основні типи та матеріали дисків для болгарок

Абразивні диски

Є найпоширенішим типом кругів для кутошліфувальних машин. Їх використовують для обробки металу, каменю, кераміки та інших матеріалів. Абразивні насадки мають різні показники розміру зерен, що дозволяє вибрати варіант для різних завдань: від грубої обробки до фінального шліфування.

Алмазні

Алмазні диски використовують для роботи з твердими матеріалами: бетоном, каменем, керамікою та склом. Вони дуже міцні та мають високу точність обробки. Їх, залежно від типу, можна використовувати для різання, шліфування та полірування.

Пелюсткові

Ці насадки застосовують для обробки м’яких матеріалів: дерева, пластику та гіпсокартону. Вони мають форму пелюстки, яка дозволяє їм працювати з великою швидкістю та не залишати подряпин на поверхні матеріалу.

Для різання металу

Вони корисні для різання металу та металевих труб. Зазвичай такі кола зроблені з вуглецевої сталі з покриттям з вольфрамового карбіду, що забезпечує довговічність та міцність.

Про кожен вид диска можна написати окрему статтю, адже нюансів та характеристик досить багато. Проте пересічному користувачеві досить базової інформації, яка допоможе зробити правильний вибір та ефективно виконати поставлені робочі завдання.